Triple Steelix - vad händer nu
18 februari 2019
 

Hej!

Mycket har nu hänt sedan förra nyhetsbrevet och det är dags för en uppdatering. Projektet Triple Steelix 2.0, där Vinnova stått för en del av finansieringen, har i stort sett avslutats och det återstår bara några mindre aktiviteter och rapportering. Samtidigt har vi kommit igång med nästa fas av Triple Steelix där vi nu under två år arbetar med att utveckla en mera långsiktigt hållbar struktur och organisation för konceptet. En ekonomisk eller ideell förening planeras bli vår framtida organisationsform.

Vi är etablerade på Dalarna Science Park i Borlänge, finns representerade vid Västerås Science Park och arbetar med att finnas även på Sandbacka Park i Sandviken. Där kan vi nu enklare nå och samverka med många av de samarbetspartners och nyckelpersoner i innovationssystemen som behövs för att täcka behovet av kompetens hos våra stål- och verkstadsrelaterade företag.

Triple Steelix ägs numera av IUC Dalarna, efter att i många år haft Jernkontoret som huvudman. Samarbetet med Jernkontoret fortsätter, bl.a. i form av några större och långsiktiga projekt som startats under TS 2.0.

Exempel är PIMAP-, FORT- och KATIS-projekten som bl.a. syftar till att utöka möjligheterna för tillgång till kompetens av världsklass inom viktiga behovsområden samt internationella nätverk för små och medelstora företag i tillväxtfas. Här ingår även våra större arrangemang som sommarforskarskolan YCEAS och stålkonferensen HTSC. Planeringen för YCEAS 2019 har börjat, medan HTSC tar en paus i år på grund av kollision med den stora EuroMat 2019 i Stockholm, den 1-5 september. Vi planerar dock att finnas på plats i Stockholm för att synas och promota HTSC 2020.

Bland kommande aktiviteter finns en workshop i Borlänge den 11 april, PIMAP-projektet. Här handlar det om fotonik- (ljus)-baserade tekniker för avancerad tillverkning med många tillämpningar inom stål- och verkstadsteknik. Har du ett behov, en bra lösning eller bara intresse – hör av dig!
Resurseffektivitet är ett av våra fokusområden, där Nicklas Tarantino arbetar med viktiga frågor inom bl.a. energieffektiva lösningar och cirkulära affärsmodeller.

Vi gör nu en ny webbsida som snart lanseras, mer info om projekten på vår "gamla sida"  www.triplesteelix.se så länge.

Hoppas vi ses under någon spännande aktivitet under våren!

Larz Ignberg & Tiina Ohlsson
Processledare, Triple Steelix

Våra finansiärer för 2019 och 2020 är Region Gävleborg, Region Dalarna, Tillväxtverkets S3 pilot och stålindustrin.