Nytt projekt för fossilfri uppvärmning i stålindustrins ugnar

I Hofors ska en ny process utvecklas och testas som kan ersätta fossila bränslen i stålindustrins ugnar. Jernkontoret äger projektet som leds av Triple Steelix och går under namnet PLATIS. Projektet kommer att undersöka, testa och bedöma plasma som möjlig teknik för att göra ugnsprocesserna fossilfria. Energimyndigheten bedömer att PLATIS även kan bidra till tekniksprång för uppvärmningsprocesser utanför stålindustrin.

Hoforsbaserade utvecklingsbolaget ScanArc Plasma Technologies AB har fått stålindustrins förtroende att testa och utveckla en process som kan ersätta fossila bränslen i stålindustrins ugnar. Jernkontoret, Triple Steelix, stålindustri, akademi, forsknings-institut och ScanArc gick samman i en gemensam ansökan till Energimyndigheten, som nu har beviljat projektet PLATIS ”Plasmateknik i stålindustrins ugnar”.
- Ett mycket viktigt och intressant projekt för både industrin och akademin, säger Helena Malmqvist, forskningschef på Jernkontoret.

- Vi på Triple Steelix är jätteglada för möjligheten att få driva detta innovationsprojekt med ScanArc, Jernkontoret och övriga aktörer. Projektdeltagarna är förväntansfulla och förhoppningsvis kan vi utveckla fossilfria värmningsprocesser som uppfyller industrins krav, säger Nicklas Tarantino projektledare för PLATIS.   

Läs mer här!

Arbetet utförs med bidrag från Energimyndigheten.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter