Dag 2 NSCAS: Högskolan Dalarna och ORTIC AB

2017-09-11

170829 triple steelix högskolan foto henrik hansson170829 triple steelix högskolan foto henrik hansson

Xin Pan och Eduardo Pineda Martinez har återberättat NSCAS dag 2. Xin kommer från China och Eduardo från Mexico. Båda är doktorander på Sheffield University i England.

https://www.sheffield.ac.uk/

Högskolan Dalarna

Vi fick en oväntad mycket trevlig och intressant dag på Högskolan Dalarna som vi uppfattade som en mycket modern högskola med kapacitet för mer än 15 000 studenter, varav två tredjedelar studerar på distans online. Dagens aktiviteter startade med föreläsning av Docent Ulf Bexell om stålformning och ytteknik. Föreläsningens format var ett öppet forum där alla åhörare kunde delta och ge åsikter, dela med sig av erfarenheter och ställa frågor. Föreläsningen kompletterades med att besöka högskolans olika laboratorier och testmiljöer vilket gav oss en möjlighet att prata med experterna på respektive område. Efter föreläsningen och besöket fick vi träning och coaching från Sarah Ramsay, en duktig tal-och kommunikationspedagog, på hur vi presenterade våra respektive forskningsarbeten. Presentationerna filmades och vi fick alla individuell feedback från henne.

www.du.se

hogskolan_dalarna.jpg

Foto ovan: Högskolan Dalarna i Borlänge

hoskolan_dalarna_2.jpg

Foto ovan: Docent Ulf Bexell som även gav oss en presentation om Högskolan.

hogskolan_dalarna_3.jpg

Foto ovan: En flugas öga som har scannats genom ett elektronmikroskop (SEM) som Docent Kumar Baby Surreddi visade oss. Han forskar inom ytteknik och tribologi-gruppering på Högskolan Dalarna.

ORTIC AB

ortic_ab.jpg

Foto ovan: VD, Johan Eriksson presenterades stolt Ortic för oss.

Efter lunch besökte vi Ortic och blev omhändertagna av VD, Johan Eriksson och Teknikutvecklingsansvarig Alexander Vigander, pionjärer och innovatörer inom avancerad rullformsteknik i 3D-format, något som de flesta av oss aldrig hade hört talas om innan. Förenklat innebär det att en plan plåt stoppas in i en maskin och sedan kommer ut i den form som beställaren önskar. Plåten kan vikas, veckas, stansas och profileras så att den med traditionell teknik formas till t ex en gardinstång, ett stuprör eller hyllfästen. Med den nya avancerade och dynamiska 3D-rullformningstekniken kan en mängd nya områden som kräver variabla former identifieras.

Vi blev alla djupt imponerade av denna innovativa teknik och vad den kan erbjuda marknaden. Vi kunde inte bara sluta ställa frågor och vi villa alla veta mer. Vi fick även chansen att besöka Ortics verkstadsgolv för en grundlig genomgång hur maskinerna verkligen fungerade. Förutom den fängslande rullformstekniken kände vi även att Ortic hade en mycket intressant och innovativ affärsmodell. Xin Pan, kines och doktorand på Sheffields Universitet överlämnade en gåva från oss alla på NSCAS för att visa vår uppskattning till Johan och Alexander för den intressanta och imponerande genomgången.

www.ortic.se

 anindya_besok_ortic.jpg

Foto ovan: Doktorand Anindya Das var imponerad hur lätt röret var.

Kvällsbesök: Stor Tuna Kyrka och Sahlins Stuts

Efter en fantastisk dag på högskolan och hos Ortic hann vi även med lite nöje och middag. Vi besökte först Stora Tuna Kyrka och därefter åkte vi till Sahlins Struts där vi först lärde oss mer om strutsar och uppfödning innan det blev dags för en god struts-middag. Dagen flög iväg då vi verkligen hade kul och lärde oss en hel del. Vi passar på att tacka Elisabeth som har, på ett ytterst välorganiserat sätt, lett oss igenom dagen och alla aktiviteter.

www.svenskakyrkan.se/borlange/stora-tuna-kyrka

www.sahlinsstruts.se/en

 sahlins_struts_och_NSCAS.jpg

 Foto ovan: Middag på struts-farmen restaurang, Sahlins Struts